Intervju med noen elever fra ulike årskull

Jon Terje

Fortell litt om hverdagen her på skolen?

Frem til jul hadde vi en fin blanding av teori relatert til møbelsnekring, alt fra stilhistorie til læren om hva som skjer i cellene i treet, og snekring i snekkersalen. Vi kom tidlig i gang med å bruke både håndverktøy og maskiner. Etter jul har vi tilbragt det aller meste av tiden i snekkersalen. Jeg har ofte stått igjen etter skoleslutt for å arbeide med egne prosjekter, og jeg har laget mye forskjellig med gjenbruksmaterialer, spesielt gamle treski.

Hvordan fant du veien til ØMS?

Jeg fant skolen da jeg søkte rundt på internett etter muligheter for å lære mer om håndverksfag. I tillegg så hadde en venn av broren min vært elev her noen år tidligere, og han anbefalte skolen på det varmeste.

Hva er tankene videre?

Jeg har ikke landet noe konkret enda, men etter å ha gjort noe helt nytt i et helt år, har jeg fått ny motivasjon til å gå tilbake til en tilsvarende jobb som jeg hadde før jeg begynte på skolen.

Møbelsnekring kommer uansett alltid til å være en hobby for meg, og nå har jeg lært mye nytt som jeg ikke kommer til å glemme med det første. Utfordringen er å få tilgang til et verksted med bra maskiner. Kanskje må jeg kjøpe meg et hus med stor bodplass, så jeg kan starte mitt eget lille verksted.

Når du ser tilbake nå, var det riktig å søke deg hit?

Uten tvil har dette vært et fantastisk år for meg! Jeg hadde behov for en pause fra jobben som sivilingeniør, samt å få brukt mine kreative sider på en ny måte. Jeg hadde allerede snekret litt på hobbybasis i noen år, så jeg visste godt at dette var noe jeg ville trives godt med. Miljøet blant elevene har vært veldig bra selv om vi har svært forskjellig bakgrunn. I tillegg står elevene veldig fritt til å jobbe med egne prosjekter, noe som jeg har hatt stor glede av!

Stian

Har dette skoleåret vært til nytte for deg?

Dette har vært det mest nyttige skoleåret mitt hittil, og det at jeg kan fortsette drømmen om å bli arkitekt med en litt annen bakgrunn enn de fleste andre arkitekturstudenter ser jeg på som en stor styrke. Jeg har fortsatt mye å gå på hva kommer til tegning og idéutvikling, men med denne grunnmuren vil forhåpentligvis studiet som kommer oppå å bli solid og litt enklere å bygge videre på.
Har fått en enda større interesse også for møbeldesign, og drømmer om å kunne designe møbler en gang i fremtiden også. Klarer ikke å komme inn i et rom eller se et møbel uten å tenke på materialvalg, oppbygning og design. At jeg skulle bli så lidenskapelig og sikker på min karriereretning har hittil bare vært en drøm om å oppnå, men året på ØMS har virkelig hjulpet meg med dette.

Hva er bakgrunnen for at du søkte deg til ØMS?

Har i to år før jeg søkte på skolen prøvd å komme inn på et arkitekturstudie. Med ingen relevant bygge- eller designerfaring fant jeg møbelsnekkerskolen meget interessant. Det finnes flere forstudier som retter seg mot arkitektur og design, men jeg ønsket å bli flink i håndverket og lære et bærekraftig materiale virkelig å kjenne. Min far var snekker, og vi lever i et samfunn hvor færre og færre er nevenyttige. Ønsket var – og er – å være med på å snu «IKEA-trenden».

Har du trivdes her på ØMS?

Året på ØMS har vært mitt beste noensinne! Var usikker på å starte på en skole i lille Mysen (som jeg aldri hadde hørt om engang), når jeg egentlig ville til en storby i Europa, men alt har fungert suverent. Valgte å bli boende i Oslo, men pendlingen med tog har egentlig bare vært super for min del. Og at når helgene kom var det hyggelig å få tid med venner og annet syssel, men samtidig gledet jeg meg bare til mandagen for å komme i gang igjen med prosjekter og snekring. Folka har vært veldig bra og at en så konsentrert gruppe brenner så mye for det samme er utrolig lærerikt og givende. Lærerne er jordnære og kunnskapsrike og man merker at de trives godt i jobben sin. Blir ikke bedre enn det.

Hvordan ser veien ut videre?

Veien videre er som sagt å komme inn på et arkitekturstudie. Skulle veldig gjerne fortsatt i møbelsnekkerlæra og fått meg svennebrev først, slik flere av mine favorittdesignere har gjort, men jeg føler at et år på ØMS er som tre år i vanlig skole. Her har jeg lært noe hver eneste dag, så jeg føler meg godt rustet til å ta fatt på videre utfordringer. Nå blir et først et år på Krabbesholm Højskole i Skive, Danmark med et års arkitekturfag, for senere forhåpentligvis komme inn på et femårig arkitekturløp i enten Oslo eller København.

Agnete

Hvordan fant du veien til ØMS?

Jeg diskuterte med en kollega av meg angående hva vi likte å jobbe med. Jeg personlig kunne tenke meg noe i retning av møbelsnekring. Da lurte han på om jeg hadde hørt om Østfold Møbelsnekkerskole, og anbefalte meg prøve. Trodde ikke det fantes muligheter for oss som har brukt opp studieretten, men pga. at ØMS er en privatskole hadde jeg muligheten til å gjennomføre studiet.

Hvordan er hverdagen på skolen?

Jeg har det veldig bra her på skolen. Det er en utfordrende og lærerik hverdag hvor det alltid er noe å gjøre, enten det er skoleoppgaver eller personlige prosjekter. Det er et godt miljø hvor vi utveksler tanker og ideer til hverandres løsningsforslag.

Hvordan ser du for deg veien videre?

Jeg ønsker å hospitere her på huset til neste år og jobbe ved siden av studiet. Etter det vill det bli naturlig å søke seg videre til bedrifter og eventuelt starte egen bedrift. Jeg vil oppfordre alle typer folk til å prøve et år på ØMS. Legg vekk frykt og mangel på praktisk erfaring, du er her for å lære. Jeg kan ting i dag jeg aldri trodde jeg kunne når jeg først begynte ved ØMS.

Morten

Hva var bakgrunnen for at du søkte deg hit?

Jeg er glad i å jobbe med hendene og får personlig mye igjen ved å jobbe praktisk og skapende. Er også veldig interessert i design og spesielt Skandinavisk møbeldesign.

Hvordan fant du oss?

Jeg lå mellom å studere eller å jobbe når jeg mottok en link av min søster som igjen fikk denne linken av sin venninne, som selv ønsket å gå på ØMS. Jeg tittet på skolens hjemmeside og ble veldig inspirert og interessert i det skole hadde å tilby og valgte derfor å søke.

Trives du her på ØMS?

Jeg trives veldig godt her på skolen, dette traff rett på spikeren og jeg gleder meg hver dag til å gå på skolen. Nå vet jeg endelig hva jeg vil jobbe med.

Hvordan ser veien ut videre?

Veien videre vil være å ta med meg erfaringene her fra ØMS og søke på studiene Produkt- og Industridesign ved HiOA, Høgskolen i Oslo og Akershus som et steg videre ut i min utdannelse.

Anders

Hvordan er året ditt her nyttig?

Man lærer selvfølgelig mye om det å jobbe med tre, man for brukt kreativiteten sin. Man får prøve å være designer og produsent på samme tid. Ellers begynner vi nå på nyåret å få mer frihet på verkstedet og har mulighet til egne prosjekter. Jeg for min del jobber med søknad til arkitekthøyskolen og kunsthøyskolen hvor møbeldesign linjen frister mer og mer. Jeg kan løse innleveringsoppgaver på verksted, og faglig er det mye hjelp å få fra staben ved skolen hvor det er både arkitekter, møbelsnekkere, møbeltapetserere og tidligere elever fra kunsthøyskolen.

Hva er bakgrunnen for at du er elev her i dag?

Jeg hørte om skolen første gang da jeg var på opptak ved arkitekthøyskolen. Representanter fra skolen var tilstede for å markedsføre skolen. Mange bruker skolen som forstudie til for eksempel kunsthøyskolen og arkitekthøyskolen.

Hvordan er hverdagen på skolen?

Å hente fra medelever og lærere. Å spørre om hjelp her er både lett og nyttig. Vi er en veldig samlet gjeng, med mange forskjellige erfaringer. Det er mye kunnskap.

Litt om Anders

Har studert arkitektur i Perth og London i tre år ogønsker å studere videre enten ved arkitekthøyskolen eller møbeldesign ved kunsthøyskolen.